Her ne kadar Dünya Kupasında Arjantin şampiyonluğu yorumlamam beklense de ben, biraz daha futbolun geldiği noktada ki büyük resme bakmak istiyorum. Bu Dünya Kupası da bizlere gösterdi ki artık topa sahip olmanın öneminden ziyade topa az sahip olunsa bile o top ile neler yapabildiğiniz konusu artık çok daha fazla önem arz ediyor.
Nedir Bu Geçiş Oyunu?
Nazi Almanya'sı 2. Dünya savaşında Moskova ve çevresini sarmış olsa da sonunu getiremeyen beceriksizlikler ve elde olmayan sebepler ile savaş sonunda Berlin'in bir kısmı Sovyetlere bırakılmış bir sonuç ortaya çıkmıştı. İşte modern futbolda geldiğimiz noktada budur... Topa sahip olmanızın herhangi bir hükmü yok, sahip olduğunuz top ile sürekli sağa-sola yan paslar yaparak ve sonuçsuz ortalar açarak hücum yaptığınızı düşünüyorsanız sonucu belirsiz bir maç tamamlamışsınız demektir.
Geçiş oyunu en basit tanım ile pas oyunundan ziyade hıza dayalı temeller üzerine kurulmuş, oyuncuların en doğru noktaya topu çabuk ulaştırmaları anlamına gelmektedir. Bu oyun sistemini uygulamayı Dünya futbolunda modernliği amaçlayan bir çok ülke ve Teknik Direktör amaçlamıştır. Son Dünya Kupasında topa en az sahip olan 6 takımın 4 tanesi gruptan çıkıyor ve diğer 2 tanesi kıl payı kaçırıyorsa bu futbolun hücum yönünün çok mu çok değiştiğini gösteriyor.
Kontra Atak ve Geçiş Oyunu Arasındaki Fark?
Her kontra atak geçiş oyunudur ama her geçiş oyunu kontra atak değildir. Kimileri kontra atak ile geçiş oyununun aynı şey olduğunu söylerler lakin geçiş oyunu kontra atak oyununun planlı yapılanıdır. Eğer takımınızın hücum yönünün dinamiklerini kontra atak futbolu üzerine planlı bir şekilde ortaya koyup uygularsanız bu bir geçiş oyunu olur. Topu rakibinize verip üstüne gelmesini bekledikten sonra kaptığınız topu en çabuk ve doğru şekilde değerlendirdiyseniz sizde Suudi Arabistan olarak Messi'li Arjantin'i yenebiliyorsunuz. Yada geçiş oyunu planlamanızı uygulama konusunda da panik olmayıp plana sadık kalabiliyorsanız bir futbol ülkesi olan Almanya'yı Japonya olarak yenebiliyorsunuz. Kısacası tam ben kazandım derken bir anda kalenizde 5 dakikada 2 gol görüyorsanız rakibiniz geçiş oyununu iyi oynuyor demektir.
Şimdi gelelim bunun bizim ülkemiz için önemine... Dünya futbolunu takip etmeyen, statik, orta seviyede vasat teknik direktörler sadece topa sahip olmanın öneminden bahsederler. Jorge Jesus, Herve Renard gibi Dünya futbolunun bir çok noktasında bulunmuş hocaları anlamaya çalışmadıkça biz daha çok çok Dünya Kupalarında başka ülkeleri izleriz.