Bizi biz yapan kişiliğimizdir. Önde gelen birçok düşünür, kişilik gelişimi üzerinde yoğun çalışmalar yapmıştır. Zaman içinde kişiliği oluşturan davranış kalıpları ortaya çıkar. Genetik, çevre, ebeveynler ve toplumsal değişkenler gibi birçok faktör kişiliği etkiler. Kişiliğin en büyük bölümü doğuştan gelen özellikler ve erken çocukluk deneyimlerine göre şekillenir.
Erken çocukluk deneyimleri noktasında, sporun işlevinden bahsetmek gerek. Spor yapmak, çocuğun benlik saygısı geliştirmesine yardımcı olur. Rekabet sayesinde fiziksel, zihinsel ve duygusal dayanıklılık kazanırlar. Başkalarıyla işbirliği yapmayı ve adil olmayı öğrenirler. İnsanlarla etkileşim içinde olabilme becerisini elde ederler. Çatışmayı yönetme, oyun stratejileri geliştirme ve takım üyelerini cesaretlendirme gibi birçok liderlik rolünü üstlenmeyi öğrenebilirler. Hayatın duygusal iniş ve çıkışlarıyla güçlü bir şekilde başa çıkmayı öğrenirler. Sporcular galibiyetten sonra heyecan ve mutluluk, kayıptan sonra ise keder ve hayal kırıklığı yaşarlar. Spor sayesinde çocuklar, başarısızlıktan sonra toparlanıp tekrar denemeyi öğrenirler. Bahsettiklerim çok değerli kişilik özellikleri olup, spor sayesinde çok daha fazlasını edinebilirler.
Daha yüksek benlik saygısı, daha iyi sosyal beceriler, daha az kaygı, liderlik yetenekleri, dayanıklılık, işbirlikçi yaklaşım, iyi bir fiziksel görünüm, başarısızlıklarla baş edebilme, zamanı yönetebilme, olumlu bakış açısı kazanma gibi daha birçok kişilik özelliğini çocukların kazanabilmesi için her ailenin çocuğunu spora teşvik etmesi lazım.