Hür HABER - Türkiye'nin Online Haber Platformu

Hür HABER - Türkiye'nin Online Haber Platformu

Hür Haber, Türkiye ve dünyadan önemli olan Son dakika, Güncel, Teknoloji, Magazin ve Siyaset haberlerini okuyabilirsiniz.

SON DAKİKA
Sol Ok
Sağ Ok
Menü
Ara
Facebook Twitter
ANASAYFAGÜNDEMSİYASETSPOREKONOMİ SEYAHAT TEKNOLOJİ YAZARLAR FOTO VİDEO

Erdoğan'dan Danıştay'ın FETÖ kararına tepki: Yüksek yargıdaki ihtilafı gidereceğiz

Erdoğan'dan Danıştay'ın FETÖ kararına tepki: Yüksek yargıdaki ihtilafı gidereceğiz
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Tumblr Yazdır Büyüt Küçült
Siyaset - - Editör: Editör

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek yargıdaki yetki tartışmasına ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi. Bu konuda taraf olmadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Hakem mevkiindeyiz.' diyerek Anayasa'ya göre her birinin görev alanı farklı olan yüksek yargı kurumlarının arasındaki ihtilafı gidermek mevburiyetinde olduklarının da altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreni'ne katıldı.

Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında başlayan Can Atalay geriliminin ardından yüksek yargıdaki yetki tartışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasamıza göre her birinin görev alanı farklı olan yüksek yargı kurumlarımız arasındaki ihtilafı gidermek mecburiyetindeyiz." dedi.

Bu konuda taraf değil, hakem mevkiinde de olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında 8. Yargı Paketi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

"ADALET İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ EVRENİN RUHU"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

148 hakimimizi ve cumhuriyet savcımızı tebrik ediyor, kendilerine başarılar diliyorum. Artık sayıları 24 binin üzerine çıkan hakim ve savcımız milletimiz adına adaleti tesis etmenin mücadelesini veriyor. Adalet içinde yaşadığımız evrenin ruhudur. Bu ruhu kaybedersek diğer hiçbir şeyin değeri kalmaz.

Türkiye geçmişte adaleti salması gereken kurumların başka güçlerin etkisi altına girmesinin bedelini ağır ödedi. Adalet teşkilatımızı yeniden milletimiz adına karar veren bir güç haline getirmek için çok uğraştık. 

Hep birlikte 28 Şubat döneminde yargı desteğiyle postmodern darbe yapıldığına da 17-25 Aralık'ta ve 15 Temmuz'da yine yargı desteğiyle yine darbe teşebbüsünde bulunulduğuna şahit olmadık mı? Merdivenaltı bir anlayışla yürüyen sistem vardı. Şimdi artık 4 4'lük fiziki imkanlarla hizmet veren bir yapı var. Terör örgütlerinin güvenlik güçlerimizle birlikte yargı mensuplarımızı da hedef aldığı dönemler yaşadık.

Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda onurlu duruşumuz miras bırakacağımız bir iftihar beratı. Bu çerçevede adalet sistemimizin mevzuat alt yapısını geliştirmek için başlattığımız reformları devam ettiriyoruz.

8. YARGI PAKETİ

Yargımızın hala çözüm bekleyen sorunları var. Bir kısmı Anayasa ve yasalarda yapılması gereken değişiklilerle ilgili.

8. Yargı Paketi ile itiraz, istinaf ve temyiz yollarındaki başvuru süreleri 2 hafta olarak düzenleniyor.

Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddialarının, doğrudan Anayasa Mahkemesi yerine Adalet Bakanlığı'nda kurulacak tazminat komisyonu tarafından karara bağlanması öngörülüyor. 

Meclisimizin takdiri ile hayata geçirileceğine inandığım bu yargı paketimizi önümüzdeki dönemde yenileri takip edecektir.

YÜKSEK YARGIDA YETKİ TARTIŞMASI

Bu konuda taraf değil hakem mevkiindeyiz. Danıştay'ın FETÖ'den ihraç edilen yargı mensuplarından bazıları ile ilgili verdiği tartışmaları kararlar da bazı hususların daha kesin bir şekilde ortaya konulmasının şart olduğuna işaret ediyor.

Anayasamıza göre her birinin görev alanı farklı olan yüksek yargı kurumlarımız arasındaki ihtilafı gidermek mecburiyetindeyiz.

İlk adımları 8. Yargı Paketi ile atmaya başladık. Hem Anayasa hem yasa düzeyinde çalışması gereken daha pek çok husus olduğunun farkındayız. 

Bize düşen, yüksek yargı kurumları arasındaki tartışmalarda taraf olmak değil, sorunu çözecek mekanizmaları işletmektir. Yüksek yargı kurumlarımızın Anayasa'da belirtilen görev tanımları, sınırları ve onlara yüklenen misyonlar konusunda bir belirsizlik söz konusudur.

Yeni Anayasa mümkün olmasa bile yargıdaki sorunu giderecek bir Anayasa değişikliği için de uzalşam yollarını arayacağız. Amacımız, ülkemiz bu gereksiz ve yargıya zarar verecek tartışmalardan kurtulmalıdır.


Facebook Twitter Linkedin WhatsApp
  YORUM YAP / YORUM OKU
Yorum
ÇOK OKUNANLAR
TBMM'de kabul edildi! Öğretmenlik Mesleği Kanunu yasalaştı
Milli Eğitim Akademisi kurulmasını da içeren Öğretmenlik Mesleği Kanun
ABD’yi Milton kasırgası vurdu: 4 ölü! Timsahlar sokaklarda gezdi
Amerika Birleşik Devleti Milton kasırgasına karşı mücadele ediyor. Flo
13 gündür aranan kayıp Rojin’in başörtüsü bulundu
Van’da üniversite öğrencisi olan ve 13 gündür aranan Rojin Kabaiş’in b
İşgalci İsrail Beyrut’un merkezini bombaladı! Ölü ve yaralılar var
Orta Doğu’yu ateş çemberine çeviren işgalci İsrail devleti akşam saatl
Serhat Akın’a silahlı saldırı talimatı yurt dışından! 20 yıl hapis istemi
Eski Fenerbahçeli futbolcu Serhat Akın’a silahlı saldırı ile ilgili sı
Euroleague maçında Fenerbahçe Anadolu Efes’i yendi
Fenerbahçe Beko, Euroleague'in 2. haftasında Anadolu Efes'i deplasmand
Vincenzo Montella: Tüm maçları kazanmak istiyoruz
A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Karadağ ile oynanaca
Kayıp Rojin’in ailesiyle telefon görüşmesi: Güzel haber vermek istiyoruz
İçişleri Bakanı Yerlikaya 13 gündür kayıp olan Rojin'in babası ve amca
Sağ Ok Sol Ok
Hurhaber.com'da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hür Haber sorumlu tutulamaz.

ANASAYFA | GÜNÜN HABERLERİ | KÜNYE | REKLAM | RSS