Engellilerle ilgili mevzuat düzenlemelerinde genellikle engelliye yönelik düzenlemeler yapılır. Ancak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda ise özürlünün annesi ile ilgili düzenlemelerde yapılmıştır. Bu düzenlemeye göre; emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecek ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilecek.
Hemen belirtelim prim eklenecek süre ve yaş hadleri ile ilgili indirimler 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinde sonraki süreler için geçerli. Engelli annelerinin, kurumdan talepte bulunmaları, çocuklarının engelli durumlarıyla ilgili raporu alıp kuruma vermeleri ve kurum tarafından da raporun uygun görülmesi emeklilik avantajı için yeterli oluyor.
Örnek: Fatma Hanımın bakıma muhtaç çocuğu var ise ve 01.10.2008 tarihinden sonra 4 yıl çalışmışsa ayşe hanımın prim ödeme gün sayısına 1 yıl eklenecek ve emeklilik yaşından da 1 yıl düşülecektir. Ayşe hanımın emekli olabilmesi için 49 yaş ve 5600 gün prim ödeme koşuluna tabi olduğunu varsayalım. Ayşe hanım 5240 gün prim ödemişse, 1 yıllık sürede yaştan düşünce Ayşe hanım 48 yaşında ve 360 günde prim ödeme gün sayısına eklenince emekli olabilmesi için 5600 gün prim ödemesini tamamlamış ve emekli olabilmek için bütün koşulları sağlamış olacaktır.