Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nı tanıtan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk etaptaki hedefin Cumhuriyet'in 100. yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmek olduğunu duyurdu.
Bu hedefi iki aşamada tamamlamayı planladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk aşamada; 2023 yılının sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşlenen milli ve özgün hibrit roket ile Ay'a ulaşarak sert bir iniş yapılacağını söyledi.
"SAYILI ÜLKELERDEN BİRİ OLACAĞIZ"
İkinci aşamaya ilişkin bilgi de veren Erdoğan, şöyle devam etti: "Uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı uluslararası iş birliği ile hayata geçireceğiz. Hem Ay'a ulaşmayı başaran ülkelerden biri olacak hem de ikinci aşama Ay misyonu için gerekli bilgileri toplamış olacağız. 2028 yılında ikinci aşamada aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı bu kez kendi milli roketleriyle planlıyoruz.
Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirdiğimiz bu aşamada ayda bilimsel faaliyetler yapabilen sayılı ülkelerden biri konumuna geleceğiz. Medeniyet coğrafyamızın sembolü olan hilali al bayrağımıza aya göndermenin gururunu yaşayacağız. Fırlatma, roket ve kontrol teknolojilerindeki atılımlarımız kaldıraç görevi görecektir.
Böylece yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz alt sistemlerin ticarileştirilmesinin önü açılacaktır. Bu oldukça zor ve risklidir. Yakın zamanda Ay'a iniş denemeleri başarısızlıkla sonuçlanan denemelei gördük. Türk mühendislerin bu görevi başaracaklarına tüm kalbimle inanıyorum."