Aileler, çocuklarını spora yönlendirirken birbirinden farklı şeyler amaçlarlar. Bu amaçlar; sağlık, sosyalleşme, fiziksel beceri kazanma, enerjiyi harcama gibi birçok şey olabilir. Şimdi ben size çok farklı bir amaçtan bahsedeceğim. Bahsedeceğim amaç, çocuklara yaşam dersleri vermek. Çocukların spordan çıkaracağı pek çok yaşam dersleri vardır. Tabi ki bu dersler onlara sihirli bir şekilde verilmez.
Sporcular gerek antrenman, gerekse müsabaka esnasında birçok kez hata yaparlar. Antrenör, sporcuya hatalarından bahsederek sporcunun kendisini gözden geçirmesini sağlar. Böylelikle sporcu, hatasının nedenini veya nedenlerini anlar ve bir dahaki sefere iyi bir sonuç ortaya koymaya çalışır. Sporcu, ders çıkarabildiği sürece hatalarından bir şeyler öğrenmeye devam eder. Her aile ve antrenörün sahip olması gereken bakış açısı şöyle olmalıdır; çocuğun spordan çıkaracağı hayat dersleri, esasında müsabakanın skorundan çok daha önemlidir. Peki hayat dersleri derken, acaba ne gibi hayat dersleri çıkarılabilir? Hata yaparak; liderliğe, duyguları kontrole, hedef belirlemeye, başarı için çok çalışmanın gerekliliğine, bazen fedakarlık yapmaya, güçlü ve zayıf yönlere, beden ve zihin sağlığının önemine, öz disiplinin faydalarına, baskı ve stresle başa çıkabilme yöntemlerine, hayatın her zaman adil olmadığına, birlik olmanın sağladığı avantajlara ve zamanı verimli kullanabilmeye yönelik dersler en öne çıkanlarıdır diyebilirim. Bunların dışında da pek çok ders eklenip, uzun bir liste oluşturulabilir.
Çocukların hata yaparak spordan öğreneceği ve bunları yaşam becerilerine dönüştüreceği birçok şey var. Anne babaların bu durumun farkında olması demek, çocuklara alabilecekleri dersler konusunda destek olabilmek demek.