Havaların serinlemeye başlamasıyla grip vakalarında artış yaşanması bekleniyor.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, riskli grupların kesinlikle grip aşısı olmasını önerdi.
Grip virüsünün her sene değişime uğradığı için aşının mutlaka yeni tarihli olması gerektiğini belirten Taşova, konuyla ilgili açıklama yaptı.
Taşova, "Grip ve Kovid-19'u birbirinden ayırmak imkansızdır. Her ikisinde de öksürük, yaygın baş ve vücut ağrısı vardır. O nedenle bunların ayrımında bulgular değil test olarak ayrılması gerekiyor. O da PCR testiyle mümkün. Bunu ayırt etmeye çalışacağız. Öte yandan Türkiye'de de çok yaygın kullandığımız Favipiravir etkin maddeli ilacı gribe de etkin. Kovid-19'dan önce Japonya'da grip için kullanılan bir ilaç aslında. Dolayısıyla böyle de tedavisini yapabileceğiz" diyerek konuştu.
Taşova, "Grip ve koronavirüs üst üste binerse ağır seyretme ihtimali var. Buradaki önemli olan ikisi bir araya gelince ve geç tedavi olunursa ağır bir tabloyla gitme potansiyelinin olması. O nedenle grip aşısını riskli gruplara kesinlikle yapılmasını öneriyoruz.Grip aşısı her yıl yeniden yapılır. Geçen yılın grip aşısı sizi korumaz. Grip virüsü her yıl yapısını değiştirir. Bu değişiklik küçük olur ama 5-10 yıla bir büyük bir değişiklik olur. Bu daha büyük değişiklik olduğu zaman bir önceki döneme ait aşıda yaptığınız antikorlar sizi korumaz. Ne kadar büyük değişiklik olursa aşı sizi korumayacaktır. O nedenle her yıl aşı değiştiriliyor. Biz her yıl aşı geldiğinde, Bu yılın aşısı mı? diye sorarız. Bu yılın aşısı geçen yıl grip olan insanlardan toplanan virüslerden elde edilen aşıdır. Yani o virüsün özelliklerine uygun üretilen aşıdır. Ama bu sene tamamen farklı bir yapıda olabilir. Bu sene çok büyük değişiklik olursa onun sinyali yok ama bu sene olacağımız aşı fayda sağlamayabilir. Eczanede, sağlık ocaklarında, sağlık kuruluşlarında bu yılın aşısı olmak kaydıyla aşıyı olmanızı öneririm."