Aslında yazının başlığı “Biga Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen Seçimleri ve Anketler” olması gerekiyordu; ancakçok uzunolacağı için “Biga Seçimleri ve Anketler” diye kısaltıldı.
Gündemde birçok konu varken Çanakkale'nin Biga ilçesinde yapılan birlik encümen seçimlerinin bir yazıya konu olabilecek kadar ne önemi olabilir ki? Diyebilirsiniz. Oysaki Köyleri Hizmet Götürme Birliklerinde yerel nitelikte üretilen hizmetler, siyasilerin halk nezdindeki, bürokratların ise sicil hizmet karnesindeki notlarını belirliyor. Bunun sonucunda da her yıl yapılan birlik encümen seçimlerde siyasi temsilcilerin aldığı oylarda aşağı yukarı bunun sandığa yansıması oluyor.
Bunun içindemasa başında tabanlarına“iktidara yürüyoruz”imajını vermek için verilen sipariş üzerine yapılan/yaptırılan birçok seçimve memnuniyet anketlerinden sağlıklı sonuçlar çıkıyor.
Büyükşehir statüsünde olmayan illerde belediye sınırları dışındaki yerleşim yerlerindeki büyükşehir belediyelerin götürdüğü hizmetler il özel idareleri tarafından ifa ediliyor.
İl özel idarelerine ilave olarak her il ve ilçe de (Gökçeada ve Bozcaada hariç) hizmetler en ücra köylere kadar köy muhtarlarından, ilçenin il genel meclis üyeleri ve ilçe kaymakamından/vali yardımcısından oluşan meclisin seçtiği encümen tarafından yürütülüyor.
Son yapılan mahalli idareler seçiminde, birçok belediyede olduğu gibi, il özel idarelerinde de halk kendisine hizmet etme yetkisini muhalefete verdi. Çanakkale'de belki deilk defa İl Genel Meclisinde çoğunluk 1 fark ile CHP'ye geçti.
Bunun doğal sonucu olarak da Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı ve komisyon başkan ve üyelikleri CHP'li üyelerden seçildi. Hizmet anlayışı farkı, siyasi rekabet veya yönetim tecrübesi bulunmadığı için daha önceden en az kusurla yönetilmeye çalışılan ve yürütülen hizmetlerde, başta köy yollarının bakım onarımı ve yama hizmetlerindeaksamalar oluşmaya başladı.
Daha önceki yıllarda Biga ilçesi için yıllık olarak ortalama 7-8 bin ton olan asfalt yama malzemesi için ayrılması gereken ödenek eksiltilerek 2 bin ton asfalt yama malzemesi alınabilecek kadar ödenek ayrıldı. Buradan kesilen ödenek ile de iki belde arasındaki tali yolu anayola bağlayan asfalt yolun sıcak asfalt yapılması için ayrıldı.
Sıcak asfalt yapılması planlanan bu yol sıcak asfalt için uygunluk görüşü alamadığı için beton yol yapılmasına karar verildi. Ancak yolun beton asfalt yapımına müsait olmadığı için iş sürüncemede kaldı. Köy yol ağındaki acilen bakım ve onarım yapılması bekleyen yollarda ise istenilen şekilde yürütülemiyor.
İlçede bu gelişmeler ve tartışmalar yaşanır iken, Biga ilçesi İl Genel Meclis Üyesi ve İl Özel İdaresi Bütçe Komisyon Başkanı CHP'li üye Levent İrez, 24 Haziran da yapılacak Biga Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen Üyeliğine“ İl'den ilçeye gönderilen ödenekler ile nelerin nasıl yapıldığından haberdar olmadığı” argümanı ile geçen yıl olduğu gibi bu yıldatekrar aday olduğunu, aksayan hizmetlerinin yapabilmesi için köy muhtarlarından oy istedi. Gözlemlediğim kadarı ile de yoğun bir seçim çalışması yaptı. Ayrıca Eski Biga CHP İlçe Başkanı şimdi CHP'den Milletvekili seçilen vekilde seçim sürecinde aktif bir şekilde çalıştı. Seçimde oy kullanacak köy muhtarlarını tek tek arayarak partilisi Levent İrez'e destek istedi.
Gelişmeleri özetlemeye çalıştığım safahattan sonra, 24.06.2020 tarihinde yapılan Biga Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen seçimlerinde 108 köy muhtarı, 5 il genel meclis üyesinin ve 1 mülki idare amir olarak oy kullanacak Biga Kaymakamından toplamda 114 üyeden müteşekkil birlik meclisinde yapılan gizli oylamada:
1- Saim Yılmaz (AK Parti İl Genel Meclis Üyesi) : 85-Oy
2- Bülent Korkmaz (AK Parti İl Genel Meclis Üyesi) : 84-Oy
3- Levent İrez (CHP İl Genel Meclis Üyesi) :39-Oy aldılar.
Ayrıca köy muhtarlarından Tokatkırı Köyü Muhtarı Kadir Tül: (69 Oy), Güvem- alan Köyü Muhtarı Mehmet Öner'de: (58 Oy) alarak Biga Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümenliğine seçildiler.
Seçimden sonra oy kullanan bazı köy muhtarları ile telefon ile görüştüğümde, Levent İrez 'in kişilik olarak iyi bir insan olduğunu, şayet bağımsız olarak adaylığını koymuş olsaydı, seçilebileceği bir göreve CHP İl Genel Meclis Üyesi olması nedeniyle partisinden dolayı oy vermediklerini ifade etmeleri ise dikkat çekiciydi.
Soyut olan seçim anketlerinden ziyade, somut olarak sandıktan çıkan, resmi olarak kayıtlara geçmiş bu tür seçimler, halkın tercihini yansıtması bakımından önem arz etmektedir.
Genelleme yapmak için bu verilerin yeterli olmadığını biliyorum. Uzun yıllardan beri tecrübe ile sabit olduğu üzere, birlik seçiminde çıkan oylar 3 aşağı 5 yukarı genel ve yerel seçimlerde sandığa yansıyor.
Kıyıda köşede yapılan bu tür seçim sonuçlarının şişirme anketlere göre halkın tercihini daha sağlıklı bir şekilde yansıttığı gerçeği unutulmamalıdır.