Hür HABER - Türkiye'nin Online Haber Platformu

Hür HABER - Türkiye'nin Online Haber Platformu

Hür Haber, Türkiye ve dünyadan önemli olan Son dakika, Güncel, Teknoloji, Magazin ve Siyaset haberlerini okuyabilirsiniz.

SON DAKİKA
Sol Ok
Sağ Ok
Menü
Ara
Facebook Twitter
ANASAYFAGÜNDEMSİYASETSPOREKONOMİ SEYAHAT TEKNOLOJİ YAZARLAR FOTO VİDEO

Şevket Gölük

Benim patronum alın terim

Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Tumblr Yazdır Büyüt Küçült

Alın teri kişinin çalışarak, emek vererek, gayret/çaba çaba göstererek kendi yaşamını idame ettirmek, ailesinin geçimini sağlamak için verdiği mücadelenin sembolü ve adıdır.

Genel olarak ifade edecek olursak ta işçi, bir işyerinde ücret karşılığı emeğini arz eden ve üretimi üstlenen ve alın teri ile yaşamını sürdüren kimselerdir diyebiliriz.

Günümüz teknoloji çağında üretimin ve sanayinin hızla gelişmesi ile emeği karşılığı çalışan işçi sayıları son yıllarda hızla artmış ve halen artmaktadır. Bu artışın gereği olarak işçi tanımlarının, çalışma şartlarının, hak ve hukuklarının yeniden düzenlenmesi gerekliliği de artmaktadır.

Her ülkenin olmazsa olmazı olan bedenen üretimi meydana getiren işçilerin gücü ülkelerine sağladıkları katkı ve ekonominin ateşleyici grubu olduğundan tüm ülke ve toplumlar için büyük önem arz etmektedir. Son yüzyıldaki hızla gelişen teknoloji gereği işçi toplumunun da kendisini geliştirmesi ve çağın gerekleri olan araç, gereç ve teknolojik cihazların kullanımını öğrenmesi ve sürekli geliştirerek artırması zorunlu hale gelmiştir diyebiliriz. Şöyle ki teknolojinin gelişimi ile birlikte çağına ayak uyduramayan bir çok meslek(kalaycılık,ayakkabı tamirciliği,...) artık günümüzde kaybolmaktadır.

Ülke üretiminde hak ettiği görevi ve hak ettiği emeğinin karşılığı olan ücretini alabilmesi için işçi toplumu da mesleklerini eğitim süzgecinden geçirerek pekiştirmeli ve öğrenmeye açık olmalıdırlar.

Bulunduğumuz ülke olan Türkiye genelindeki işçi profilini ele alacak olur isek genelde vasıfsız oranın ağırlıkta olduğu görülmektedir. Bunun en büyük sebebi ise yarım bırakılan eğitim hayatlarıdır. Bunun sonucu okumaya ve öğrenmeye kapalı olarak işçi sınıfına dahil olan insanlar artmakta ve bir işte ustalık elde etme yerine işin kolaycılığına kaçılıp ''ne iş olsa yaparım'' denilerek adeta kalıplaşmış bir iş kolu oluşmuştur. Bu konu ve bu iş kolu maalesef ülke ekonomisine bir katkı sağlamamakla birlikte yeni nesil işçi adaylarına da kötü bir örnek olarak çoğalmaktadır. İslâm dinine göre de çalışma hayatına göre de işin ehline verilmesi, her yerde tavsiye edilmiştir.

Günümüz şartlarında işveren ve işçinin sürekli artış göstermesi neticesinde iş hayatında işçilere yönelik haksızlıklar çoğalmış olup, bunun neticesinde ekonomik değerleri işverenlere göre zayıf olan çalışanların haklarını arayabilmesi için bir araya gelerek oluşturdukları (sendika,vakıf,dernek,platform,…) sivil toplum oluşumlarının meydana gelmesi kaçınılmaz olmuştur.

İslâm dini, işine özen gösteren ve işverenine iş akdi şartlarına göre hizmet eden işçilerin alın terleriyle kazandıkları ücretlerini en hayırlı kazanç olarak görür. İslam, çalıştığı işyerinde verilen işleri ve görevleri sadakatle yapanın fakire sadaka verenler ve yardım edenler ile bir olduğunu bizlere müjdeler.
Bedenen üreten ve çalışan işçinin işverene kazandırdığı ekonomik değerler ile aldığı ücretlerde orantılıda olmalıdır. Buda emek ve ücret dengesi olarak bilinir.Bu dengede işyerindeki verimlilik ve ortaya konan üretimin kaliteli olmasını doğrudan etkiler.Bu etki işçinin çalışma hayatında emeğinin karşılığını almasının önemini bizlere çok açık ve net olarak anlatmaktadır.
Çalışanların arkadaş sohbetlerinde her zaman dile getirdiği “ Alın teri dökmeden kazandığım tek bir kuruşum yok ” sözü ülkemizde tüm emekçi çalışanlarımızın övünç ve gurur kaynağı olmuştur.

Ülkemizde alın teri sadece bir kelimeden ibaret olmayıp bedenen çalışan ve üreten tüm emekçilerimizin çalışma hayatındaki gerçek patronu olmuştur. Bundan dolayıdır ki emekçilerimizin çalışma hayatındaki çekinceleri işin patronundan daha evvel yapılan iş sonucu akıtılan alın terinden kaynaklanmaktadır.

Benim patronum alın terim sözüyle anlatmak istediğim çalışarak, üreten ve hayatını idame ettiren işçilerin haklı olarak alın terlerine sahiplenme adına gerçekleri haykırmalarıdır.

Şevket GÖLÜK

 

  YORUM YAP / YORUM OKU
Zeki Gürbüz   15.05.2021 16:21:38
Şevket Bey, Emekçinin kazancı her yerde ve her şartta alınteri syesindedir. Benim patraonum alınterim diye bir başlık atarak güzel bir düşünce ortaya koymuşsunuz. Tebrik ediyorum ve yazarlık meşguliyetinizde başarılar diliyorum.
Onur CAN   02.12.2020 16:37:46
Çalışma hayatımıza değinen ve alın terimizin önemini güzel bir dille anlatan yazınız için sizi tebrik ediyorum.
ŞEVKET GÖLÜK DİĞER YAZILARI
Hurhaber.com'da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hür Haber sorumlu tutulamaz.

ANASAYFA | GÜNÜN HABERLERİ | KÜNYE | REKLAM | RSS