Hukuk fakültelerinde kanunlar ezberletiliyor mu? Avukat gerçekten bütün kanunları ezbere bilir mi?
Tüm kanunları, yönetmelikleri, genelgeleri madde madde satır satır ezbere bilen süper avukat! Noktası virgülüne kadar hafızasında, şıp diye söylüyor… Tüm kanunları ezbere biliyorsunuz değil mi?
Gerçekten, Hukuk fakültelerinde kanunlar, yönetmelikler, genelgeler ve diğer mevzuat ezberletiliyor mu? Avukat gerçekten bütün kanunları ezbere bilir mi?
Böyle bir şey imkansız olduğu gibi, aynı zamanda lüzumsuzdur. Öncelikle, avukat da insandır, süpermen değildir. Unutabilir, hata yapabilir, yanlış karar verebilir. Sadece avukat değil, her meslek grubu için de bu durum geçerlidir. On binlerce sayfa tutabilen kanunları ve diğer mevzuatı hafızada tutabilmek insan işi değildir.
Aynı şekilde, kanunları ve diğer mevzuatı ezberlemek dünyanın en lüzumsuz işidir. Çünkü, hele mevzuatın daha hızlı bir şekilde günümüzde, ezberlense bile, devamlı değişmektedir. Dolayısıyla, ezberlemek değil de, Mevzuata hakim olmak gerekir. Mevzuata hakim olmak da, çözüm aranan veya araştırılan meseleye uygun düzenlemeyi bulabilmektir diyebiliriz. Bu iş, kısa veya uzun bir süre yapılacak inceleme ve araştırmayı da gerektirebilir.
Diğer taraftan, hukukun alanları çoktur ve ilişkilerin karmaşıklaşmasıyla gittikçe özel hukuki uzmanlık alanları çıkmaktadır. İş Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku, Ticaret Hukuku, Ceza Hukuku, Bilişim Hukuku, İmar Hukuku, Tüketici Hukuku, Sağlık Hukuku vs. Bir avukatın hukukun tüm alanlarında uzman olması kesinlikle mümkün değildir. Birkaç alanda belki uzman olabilir. Her bir hukuk alanı hem kendi Mevzuatına hakim olunmasını, hem de o konuda iyi bir tecrübeye sahip olunmasını gerektirir. Bu sebeple, avukatlar da meslektaşlarına danışır, yeri geldiğinde kendilerine avukat tutarlar. Zaten, istişare etmek her zaman iyidir, bin bilsen de bir bilene danış denmiştir.