Apartmanlarda Uzman Ve Hekim Çalıştırma Zorunluluğu 1 Temmuzda Başlıyor
6495 sayılı Kanunla iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yükümlülükleri kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016 tarihine kadar ertelenmişti. Apartmanlarda az tehlikeli sınıfta yer aldığı için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu çalışanı bulunan apartmanlarda 1 Temmuzda başlıyor.
Hangi apartmanlar kapsamda
1 Temmuz'dan itibaren güvenlik görevlisi, kapıcı, bahçıvan gibi en az bir işçinin çalıştığı apartmanlar/siteler iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştıracak veya bu hizmeti satın alacak. Hemen belirtelim hiç çalışanı bulunmayan apartmanların iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu bulunmuyor.
Apartman yöneticilerinin ne yapması gerekiyor?
Apartmanın yönetim planında veya genel kurul kararında yöneticiye iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimini işe alma veya bu hizmeti satın alma gibi yetkiler verilmişse yönetici tek başına işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdam etme konusunda gerekli işlemleri yapabilir. Yöneticiye yetki verilmemişse yönetici apartman kat malikleri kurulunu toplayarak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmetleri konusunda yetki verilmesini isteyecek(Geniş bilgi için bakınız. Arif Temir, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Yaklaşım Yayıncılık, Ankara 2009, www.ariftemir.com).
Apartman iş güvenliği hizmetini satın alabilir
Apartman yönetimi kendi bünyelerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam edebilir. Bu mümkün değilse Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce yetkilendirilen ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet satın alınarak iş güvenliği ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu yerine getirilmiş olur. Çalıştırılacak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi için SGK'dan e-Bildirge şifresi alan kişi tarafından e-devlet şifresi ile http://isgkatip.csgb.gov.tr adresinden İSG-KATİP sistemine giriş yapılarak, görevlendirilecek iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin seçilip sözleşmeler onaylandıktan sonra çalıştırılması gerekiyor. İSG-KATİP sistemine giriş işlemleri apartmanlar için henüz işler hale getirilmediğinden iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile Bakanlığın duyurusuna kadar yazılı sözleşme yapılabilecek.
Çalıştırmayana yüklü ceza var
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre, apartmanlarda/sitelerde çalıştırılmayan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi için ayrı ayrı olmak üzere her ay için 6.511,00 TL, idari para cezası uygulanacak. Bir kapıcının çalıştığı apartmanda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını bir ay görevlendirilmezse, apartmana 13.022 TL idari para cezası uygulanacak. Bir yıl işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan/görevlendirilmeyen apartmana ise 156.264 TL idari para cezası uygulanacak.