Merakla beklenen yerel seçim artık son buldu. Peki, sonuçlar bizi şaşırtacak mı? Millet İttifakı önemli şehirleri kazanırsa ne olur? Con Sınov cevapladı.
Bugün yapılan 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'ni nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce önemli şehirlerde Cumhur İttifakı mı yoksa Millet İttifakı mı üstünlük sağlayacak? Ya da bağımsız bir aday mı? Bu seçimin bizi şaşırtmasını bekliyor musunuz?
Seçimleri 2015'ten itibaren değerlendirecek olursak, birkaç seçim tipi olduğunu görürüz. 2015 Haziran'da AK Parti'nin tek başına iktidar olamadığı, düşük oy aldığı seçim tipi var. 2015 Kasım'da gerçekleşen seçimde AK Parti'nin yüzde 50 civarı oy aldığı, yüksek oranlı seçim tipi var. Bir de darbeden sonra, ittifakların yer aldığı seçim tipleri var. Bunlardan ilki 2017 referandumunda gerçekleşti. Birbirine yakın oranlar bulunuyordu. İstanbul ve Ankara'da muhalif oylar çoğunluğu sağladı. İktidarın zorlandığı bir seçimdi. Ve iktidarın zorlanmadığı 2018 genel seçimleri var. Burada da esasında AK Parti'nin bireysel oyları yüzde 42 olsa da, ittifak sisteminin getirdiği konsept nedeniyle toplam oyların yüzde 50 civarında olduğunu gördük.
''AK PARTİ'NİN ESKİSİ GİBİ YÜZDE 50'Yİ BULMASI SÖZ KONUSU DEĞİL''
Artık şurası kesin. AK Parti'nin bireysel oyları yüzde 40- 42 bandına yerleşti. Eskisi gibi yüzde 50'yi bulan oy oranı söz konusu değil. Fakat açığı MHP kapatıyor. Bu seçimlerin önünde iki senaryo var. Ya referandum tipi, birbirine yakın ve iktidarın puan kaybettiği bir tablo olacak. Ya da 2018'deki gibi MHP'nin oylarıyla birlikte iktidarın rahat kazandığı bir tablo ortaya çıkacak.
Açıkçası 7 aydır yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle ben tablonun referandumda yaşanan sonuçlara benzeyeceğini düşünüyorum. Yani 2017 haritasını açıp bakalım. Oradaki duruma benzer bir durum görebiliriz. Mesela Ankara'nın kaybedildiğini yahut İstanbul'un zorlandığını görebiliriz. İktidarın rahat kazandığı yerlerde kan kaybı yaşadığını da görebiliriz.
Mesela 2017 tablosuna baktığımızda AK Parti'nin özellikle güneydoğuda iyi bir oran yakaladığını görürüz. Normalde bölgede HDP'nin oyları yüksek. Fakat HDP referandumda HAYIR oyunu desteklemesine rağmen EVET oylarında ciddi bir oran gördük. Demek ki o bölgede bazı HDP seçmenleri EVET vermişti. Bu seçimde ne yapacakları önemli…
Malatya'da çok korkunç bir olay yaşandı. Saadet Partisi'nden biri sandık görevlisi diğeri müşahit olan 2 kişi, AK Parti adayının yeğeninin saldırması sonucu hayatlarını kaybetti. Yaşanan olayın sandık başında açık oy kullandırılmak istenmesine üzerine Saadet Partililerin itiraz etmesinden dolayı yaşandığı söyleniyor. Bu gibi olaylarda sizce ne yapılmalı?
Bu gibi olaylar yaşandıktan sonra yapılacak bir şey yok pek. Çünkü ölen ölmüş oluyor. Katil de hapse giriyor. Önemli olan ülkede gerilimsiz bir ortam yaratmaktır. Halkta bir gerginlik, kamplaşma ve kutuplaşma olduğunu söylemek gerek. Bu durum olduğu müddetçe insanlar karşıt görüşlere karşı saldırgan olabiliyor. Bunun acı örneğini 70'lerde yaşadık. Memleketin canına okundu. Mahvolduk. Bunlardan ders çıkarmayıp gergin bir siyaset düzeni sürdürmeye devam edersek yine memleket olarak pek çok acılar yaşarız.
Yerel seçimde 3 Büyükşehir çok önemli. Bunlar İstanbul, İzmir ve Ankara. Diyelim ki bu 3 şehri Millet İttifakı kazandı. Sizce, erken seçim olur mu?
Millet İttifakı bu üç büyük ili almışsa, demek ki başka birçok yeri de koparmış demektir. O halde siyasi düzene bir dengelenme gelir. Yani merkezde Cumhur, yerelde Millet İttifakı otorite olur. Siyaset düzeni bu dengelenmeyle uyuşursa ne ala… Ama uyuşamaz büyük sorunlar çıkar. Yine de ben erken seçimin bu dengelenmeyi değiştirebileceğini düşünmüyorum. Çünkü genel seçimlerde zaten iktidar önde. Yerel erken seçim de olamayacağına göre Millet İttifakı her türlü 5 yıl boyunca garantilenmiş olur. Yine de siyaset kürsüsü böyle bir durumda iktidarı hırpalamak için erken genel seçim isteyebilir. Açıkçası siyasetçiler çok öngörülemez tiplerdir. Ne yapacaklarını Allah bilir.