Çalışanların uzun süredir gündeminde olan emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yasa teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki hafta Meclis'te görüşümesi beklenirken gözler, EYT'lilerin emekli maaşlarında. Önceki gün 12 saat boyunca komisyonda görüşülen teklifle ilgili yeni detaylar da, Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş tarafından yapılan açıklamalarla netleşti.
Açıklamalara göre EYT'liler teklifin açıklanmasıyla yoğun bir trafiğe girdiler. Teklif öncesi aralık ayının son dört gününde 44 milyar liralık borçlanma yapıldığı belirtildi. Yoğunluğun azaltılması için başvuruların e-Devlet'ten yapılması tavsiye ediliyor.
4 GÜNDE 1 MİLYON 100 BİN KİŞİ
Muhalefet vekillerinin yoğun katılımıyla yapılan görüşmelerde teknik detaylar hakkında bilgi verildi. Birçok vekilin borçlanmayla ilgili sorularına AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş yanıt verdi. Elitaş, 28 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “Yaş kısıtı olmayacak” şeklindeki açıklamasından sonra vatandaşların büyük bir bölümünün kısmi borçlanma için başvurduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“28, 29, 30 ve 31 Aralık tarihlerinde 1 milyon 100 bin kişi Sosyal Güvenlik Kurumu'na müracaat ederek borçlanma için tahakkukta bulundular. Bu süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı'na, Bakanı'mıza teşekkür ediyorum, tüm çalışanlara da teşekkür ediyorum; sistemi sürekli açık tuttular.
İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?
Ödeme süreleri de şubat ayının sonuna gerçekleşmiş olacak. Tahsilatı söyleyemeyiz, henüz tahsilat olmadı. 1 milyon 100 bin kişinin tahakkuku 44 milyar lira civarında, yani 1 milyon 100 bin kişi 1 Ocak 2023 tarihinde olsaydı, 10 bin 8 liralık brüt asgari ücret üzerinden borçlanacaklardı. Ancak 2022 tarihinde olduğundan dolayı asgari ücret 6 bin 470 liraydı. Bu nedenle net bir tahsilat bilgisi net değil.”
SSK'DA ORTALAMA AYLIK 7 BİN 797 TL
AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de, CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan'ın aylık bağlama oranlarıyla ilgili sorularını yanıtladı. EYT ile emekli olacakların aylık maaşlarıyla ilgili bilgi veren Aydemir, şunları söyledi:
“Ortalama aylık tutarı SSK'dan emekli olacaklar için 7 bin 797 TL, BAĞ-KUR'dan emekli olacaklar için 5 bin 811 TL, Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için de 12 bin 389 TL olarak hesaplanıyor. Bunların ortalaması 8 bin 733 TL. Bir de ‘EYT'yle emekli olan kişi başka şirkette çalışırsa neden sosyal güvenlik destekleme priminden, 500 TL'den mahrum kalıyor, niye aynı işyerinde çalıştırma zorunluluğu var?' diye sordunuz.
Şimdi, biliyorsunuz, emeklilerde sosyal güvenlik destekleme primi uygulanmıyor. Bizim bunu emekliye uygulama nedenimiz, nitelikli işgücünü işveren kaybetmesin diye. Çünkü eğer öbür türlü olursa çalışan kişi, sigortalı kişi gider, istediği yerde çalışır, dolayısıyla işverenin mağduriyeti ortaya çıkabilir. Biz bu mağduriyeti önleyebilmek, işveren sıkıntı yaşamasın, işçi de aynı işyerinde, kendi bulunduğu işyerinde çalışmaya devam etsin diye böyle bir uygulamaya gittik.”
ELEKTRONİK ORTAMDA BAŞVURU ÖNEMLİ
Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, görüşmeler sırasında, EYT'den emekli olacaklara “elektronik ortamda başvuru” tavsiyesinde bulundu. Yılmaz, “Hak sahiplerinin elektronik ortamda başvurması yükün hafifletilmesi anlamında önemli. Herkes bu konuda tavsiyede bulunursa SGK'nın iş yükü de azalmış olacaktır. Daha hızlı şekilde işler halledilmiş olacaktır” dedi.
EYT ŞARTLARI NETLEŞTİ
Kanun teklifinde 8 Eylül 1999 ve daha önce başlayan SGK'lı EYT'liler için, 5000-5975 arasında değişen kademeli prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresinin tamamlanmış olma şartı bulunuyor. Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR'a tabi olanlardan kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlayanlar da yasa çıktığında emekliliğe hak kazanacak. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.