Hür HABER - Türkiye'nin Online Haber Platformu

Hür HABER - Türkiye'nin Online Haber Platformu

Hür Haber, Türkiye ve dünyadan önemli olan Son dakika, Güncel, Teknoloji, Magazin ve Siyaset haberlerini okuyabilirsiniz.

SON DAKİKA
Sol Ok
Sağ Ok
Menü
Ara
Facebook Twitter
ANASAYFAGÜNDEMSİYASETSPOREKONOMİ SEYAHAT TEKNOLOJİ YAZARLAR FOTO VİDEO

ABD'de kritik ara seçimler bugün yapılıyor

ABD'de kritik ara seçimler bugün yapılıyor
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Tumblr Yazdır Büyüt Küçült
Dünya - - Editör: Uğur SELAMCI

ABD’de bugün yapılacak ara seçimlerde Kongre üyeliği için aday olan her 5 kişiden 1’ini asker kökenliler oluşturuyor.

Pew Araştırma Merkezi'nin yaklaşık 1000 adayın kampanya sitesi, resmi biyografisi, kamu açıklamaları ve medyada çıkan haberler üzerinden yaptığı araştırmaya göre, Kongre koltuğuna talip ara seçim adaylarının yaklaşık yüzde 20'si ABD ordusunda görev yapmış asker kökenli.

Kongrenin Temsilciler Meclisi kanadı adaylarının yüzde 22'sini “belli düzeyde ABD ordusu deneyimine sahip” gaziler oluştururken, Senato adaylarında ise bu oran yüzde 16 civarında bulunuyor.

Ülke genelinde çoğu Kongre veya eyalet valiliklerine talip asker kökenli adayların yaklaşık üçte ikisi Cumhuriyetçi Parti saflarından yarışa katılıyor ve adayların çoğunu erkekler oluşturuyor.

Toplam 191 Kongre adayı gaziden sadece 16'sını "askeri deneyimi" olan kadınlar oluştururken, Illinois'ten Demokrat Tammy Duckworth Senatoya aday olan tek kadın gazi olarak öne çıkıyor.

Eyaletlerde 10 asker kökenli aday valilik koltuğu için yarışıyor

Eyalet valilikleri düzeyinde ise 72 adaydan 6'sı Cumhuriyetçi, 4'ü de Demokrat Partiden olmak üzere 10 asker kökenli aday ara seçimlerde yarışıyor.

Bunların arasından Wyoming Valiliği için Demokrat Parti'den yarışan Theresa Livingson, ABD Hava Kuvvetlerinde 9 yıl görev yapmış tek asker kökenli kadın vali adayı olarak göze çarpıyor.

Kayıtlı seçmenlerin yüzde 53'ü, asker kökenli adaylara, Kongrede partizanlıktan uzak siyasi iki kanat arasında çalışma ve iş birliğini geliştireceğine inandığı için daha sıcak bakıyor.

Siyasi analistler ise bugün ara seçimlere katılacak asker kökenli adayların birçoğunun aşırı sağ ideolojilere sahip olduğuna, dış politika konusunda ise Demokratların genel tutumunun aksine müdahaleci olmayan pozisyonda bulunduklarına işaret ediyor.

ABD seçmeninin tarihsel olarak gazi kökenli adaylara önem verdiği, özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası ile Soğuk Savaş döneminde Kongredeki asker kökenli seçilmişlerin oranının zirve yaptığı kayıtlarda bulunuyor.

1967'de Temsilciler Meclisi'nin yüzde 75'i orduda görev yapmış milletvekillerinden oluşurken, 1975'te yüzde 81 ile asker gazisi senatörlerin oranı ülke tarihinde en üst seviyeye çıkmıştı.


Facebook Twitter Linkedin WhatsApp
  YORUM YAP / YORUM OKU
Yorum
ÇOK OKUNANLAR
Bakan Soylu tarih verdi: 10 ilde tüm enkaz kaldırılacak
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremden etkilenen 10 ilde Ramazan Ba
Sahibinden.com hacklendi! Yüzlerce kişinin bilgileri çalındı
Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), internet sitesi Sahibinden.com'
Adayların pusula sırası belli oldu
Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yerlerini belirlemek için Y
Canlı yayında söz verdiler, 31 milyar lirayı yatırmadılar
Fuat Oktay 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına ilişkin konuştu. Oktay, ba
Bakan Akar: 3 ayda 340 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Mehmetçik'in son 3 ay içinde 340 ter
Sağ Ok Sol Ok
Hurhaber.com'da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hür Haber sorumlu tutulamaz.

ANASAYFA | GÜNÜN HABERLERİ | KÜNYE | REKLAM | RSS