Ülkemizde her geçen gün hızından taviz vermeyip sürekli yükselen işsizliğin yüzde %25'i 1 milyonu aşkın üniversite mezunlarından oluşuyor. Üniversiteyi yüklü bir borçla bitiren gençlere yeni hayatlarında olmadık sıkıntılar yaşatıyor. Bu sıkıntılar özellikle 2013 yılından itibaren artışını gözler önüne serdiği aşikar.
Öğrenim kredisi borcu, üniversite mezunlarının sırtında büyük bir kambur haline gelirken, borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise giderek yükselmesi hayli can sıkıcı. Geçen yıl üretici fiyat endeksinin %30 yükselmesi üzerine ödenmesi güçleşen kyk borçları nedeniyle 280 bin üniversite mezunu hakkında yasal işlem başlatıldı. Borcunu ödeyemeyenler ise haciz ile karşı karşıya kalıyor. Son 10 yılda 5 defa yapılandırma yapıldı. Yine de beklenen ödeme sağlanamadı. Çünkü gözle görülebilecek bir işsizlikten bahsediyoruz. Bakanlığın paylaştığı son verilere göre 10 yılda toplam 9 milyon 732 bin 129 öğrenciye 33 milyar 771 milyon lira öğrenim kredisi verildiği söylenmektedir. Evet, dudak uçuklatıcı bir rakam. Peki işsizlikle boğuşan gençler bu borcu nasıl ödeyecekler? Gerçekten çok hazin bir tablo. Yeni mezun, sudan karaya vurmuş bir balık gibidir. Borcunu mu ödesin, askerliğini mi aradan çıkarsın, güzel bir iş bulmayı mı, ....? İnanki saymakla bitmez. Peki bu sorunlarla uğraşırken bir de evlenmesi lazım, hiç yuvasız kuş gördünüz mü? Olur mu öyle şey Kenan Bey? Dediğinizi duydum. Sonuçta bu zavallı mezunun bir bekleyeni var. Bir şekilde evlendi. Evine ekmek götürmek zorunda. Heleki bu kişi atanmamış bir öğretmen olsa. Mecbur kalarak birilerinin referansıyla ücretli öğretmenliğe 1500 TL ( asgari ücretin altında olan bir miktar) ile evine bakmaya çalışacak. Ya da bu kişi kirada yaşıyor olsa. Kirası 1000, mutfak 500 ve para bitti. Peki bu adam nasıl yaşayacak hiç düşündünüz mü? Ne zaman çocuk yapacak, ne zaman tatile gidecek? Ha tatil dedim, tatilde maaşı yatmıyor. Allah aşkına tekrar soruyorum bu adam nasıl yaşayacak? Olan kyk borcunu nasıl ödesin. Evet, maalesef 9 milyon üniversite mezunun kaderi böyle. Yüce devletimizin bu hazin tabloya acil bir çözüm bulmalıdır. Nasıl bir çözüm olabilir? Şöyle yapılabilir;
- Öncelikle kyk borçları silinmeli.
- Yeni mezunlara iş istihdamı sağlanmalı.
- Evlilik paketleri uygulamalı.
- Mezun oldukları bölümler üzerine çalıştırılmalı.
- Üniversitede okuyanlara kredi yerine burs verilmelidir.
- Geçmişe dönük kyk borçları silinmeli.
.......
Hem de acil koduyla bu borçlar silinmelidir. Gençlik geçim derdine düşerse mi bu ülke gelişecek? Hayır, katiyen hayır. Ülke gençlerle gençleşir, güçlenir, gelişir.
Aksi takdirde maddi yönden sıkıntı çeken üniversite mezunları çeşitli cemaat ve amaçları belli olmayan Sivil Toplum Örgütlerine yönelmek zorunda kalıyorlar. Bu durumu engellemek amacıyla yüce devletimizin maddi ve manevi olarak yeni mezunların yanında yer alması gerekmektedir. Çünkü sudan çıkmış balık belli bir zaman sonra ölmeye mahkumdur.
Saygı ve selamlarımla.
Kenan KERİMOĞLU