657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre "Ek Gösterge", kamu çalışanlarının, hizmet sınıflarına ve görev türlerine göre belirlenen bir ücret skalasıdır. 3600, 3000, 2200 ve aşağısı da dâhil olmak üzere farklı Ek Gösterge ücret skalaları bulunmaktadır.
Memur emekli aylıklarının hesaplanmasında da 5 unsur bulunuyor. Bunlardan ikisi olan ek gösterge aylığı ve emeklilik tazminatı hesabı, ek gösterge ücret skalalarına göre hesaplanmaktadır. Bu parametrenin yüksek olması memurların alacağı maaşın da yükselmesi anlamına geliyor.
Dolayısıyla kamu çalışanları emekli olduklarında alacakları emekli aylıkları ve emeklilik tazminatları da ek göstergelerine göre değişiyor.
Örneğin Ek Göstergesi 3600 olan bir memur, hem aylığında hem emekli maaşında hem de emekli tazminatında, Ek Göstergesi 2200 ya da 3000 olan bir memura göre daha fazla hak ediş sağlayabiliyor.
Ek gösterge rakamları, unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirlenir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur, göstergesi 2 bin 500 olan bir memurdan emeklilikte daha fazla maaş ve ikramiye alabiliyor.
Kamu memuriyetinde 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğretim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600'dan düşük olanların ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik yaratıyor.
Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinde belirleyici unsurlardan biridir. Memurların maaş hesabında kullanılan ölçütlerden birisi olan ek göstergedeki artış mevcut maaşları artırmakla birlikte asıl etkiyi emeklilik ikramiyesine ve emekli maaşına yapıyor.
3600 ek gösterge, dört meslek grubunu polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşireleri kapsıyor. Böylece 2200 ve 3000 olan ek göstergeleri 3600'e çıkacaktır.
Bu düzenleme, meslek gruplarına göre farklılık göstermeyecek, bu meslekleri kapsayan tek bir düzenleme yapılarak, ek gösterge yükseltilecek. Böylece memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek.
Bu da hem görev ücretine hem de emekli maaşına olumlu yansıyacak. Ayrıca yeni gösterge ile kamuda yükselmenin önü de açılmış olacak.
Ülkemizde asker, doktor, müfettiş, mimar ve mühendis gibi bazı meslek grupları, çalışma yıllarına ve ünvan derecelerine göre 3600 Ek Gösterge'yi hak edebiliyorlar.
2018 seçimlerinde ise Ak Parti Genel Başkanı R.Tayyip Erdoğan, polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşirelerin 3600 Ek Gösterge'ye sahip olamamasını "adaletsizlik" olarak tanımlayarak bu meslek gruplarındaki memurların da 3600 Ek Gösterge'ye dâhil edileceğini vaat etmişti. Ancak AKP'nin seçim vaatlerinde 3600 Ek Gösterge'ye dair detay açıklanmadı.
T.B.M.M.'de grupları bulunan muhalefet partileri olan CHP ve İYİ PARTİ tarafınca onlarca defa soru önergeleri ve meclis konuşmalarında gündeme getirildiği halde 2022 yılına girmemize günler kala iktidar partisi halen bu verilen vaadini yerine getirmedi.
Kamu çalışanları olan asker, doktor, müfettiş, mimar, mühendisler ve bunlara ilave olacak olan polis, öğretmen, din görevlisi, hemşireler gibi ek gösterge imkânından yine kamuda çalışan teknik personellerde beklenti içindedir.
Kamuda çalışan teknik personel (Teknik Öğretmen, Tekniker ve Teknisyen) tüm kamu kurum ve birimlerinde görev almakta ve büyük öneme haiz hizmetler vermektedir.
Kamuda hizmet verir iken tüm hizmetlerin devamlılığı için büyük öneme sahip ve tehlike sınıfı yüksek çalışmalarda bulunmaktadırlar.
Gerek çalışma hayatında gerekse emekli olduktan sonra alacakları maaşların yetersiz ve makul olmadığını düşünen kamuda çalışan Tekniker ve Teknisyenlerde ücretlendirmede adaletsizlik olmaması adına yıllardır ülke gündemine olan 3600 Ek Gösterge imkânından bir an önce yararlanmak istiyorlar.
Şevket GÖLÜK