Arap dünyasına seslenen, “Allah"ın 99 sıfatı”ndan yola çıkarak hazırlanan “99” adlı çizgi romanın kahramanları, dünyanın en ünlü çizgi kahramanları ile ortak maceralara çıkacak. Kuveyt merkezli Teshkeel Comics, Süpermen, Batman, Örümcek Adam, X-Men, Wonderwoman gibi çizgi romanları yayınlayan DC Comics ve Marvel şirketleri ile işbirliğine hazırlanıyor. BBC, haberi “Çizgi roman dünyasında medeniyetler ittifakı” başlığıyla verdi.
Obama'nın konuşmasında bir araya gelebilirler
99"un yaratıcısı Kuveytli Naif el Mutava, iki taraftan da kahramanların bir arada yer alacağı hikayenin açılış sahnesinin, Barack Obama"nın geçen Haziran ayında Kahire"de yaptığı konuşmaya benzer bir sahne olabileceğini söyledi. El Mutava'nın verdiği ipuçları bir yana, proje gerçekten de Obama döneminde ABD'nin başlattığı imaj çalışmasının parçası gibi görünüyor. Bilindiği gibi Obama, önceki başkan George W. Bush döneminde özellikle de 11 Eylül"den sonra Müslümanlara karşı yoğunlaşan düşmanca tavrın yerine sevimli ve kucaklayıcı bir imaj geliştirmek istiyor.
'99' aslında ABD çıkışlı
Psikoloji eğitimi alan, daha sonra işletme alanına yönelen El Mutava"nın fikri ile ortaya çıkan, 3 yıl önce Orta Doğu ve Arap ülkelerinde yayımlanmaya başlanan dizi, İngilizce olarak ABD'de de dağıtıma sahip. Amerikan ekonomi ve iş dergisi Forbes, 2008"de yaptığı 'Dünyayı Sürükleyen 20 Trend' başlıklı bir derlemede 99'a da yer vermişti.
Her ne kadar küresel kültüre katılan yerel bir ürün olarak sunulsa da, 99 aslında yıllarca ABD'deki çizgi roman sektöründe çalışmış kişilerin ürünü. Dizinin yaratıcısı el Mutava, Marvel"ın eski pazarlama müdürlerinden. El Mutava ile birlikte çalışan diğer yazar ise Power Rangers ve X-Men gibi çizgi romanların yaratıcılarından Fabian Nicieza; çizerler de benzer kariyerlere sahip. Üstelik 99, yayın hayatına Örümcek Adam"ın Arapça versiyonunun yanında ücretsiz ek olarak başlamış.
Dolayısıyla, 99"un Amerika"ya açıldığını söylemek güç. 99"un süper kahramanları, Amerikalı süper kahramanlarla birlikte doğdular; Arap dünyasında üç yıl boy gösterdikten sonra şimdi bir "medeniyet ittifakı" projesi kapsamında yeniden kardeşleriyle buluşacaklar.
11 Eylül'den sonra İslam'a imaj çalışması
Çizgi romanın fikir babası ve yazarı olan el Mutava"nın söyledikleri de bu tabloyu derinleştiriyor. Mutava, 11 Eylül"ün hemen ardından doğan oğluna hitaben yazdığı bir mektupta, 11 Eylül yani 11.09 tarihinin çarpımının 99 sayısını verdiğini, İslam"a karşı oluşturulan düşmanlığı kıracak anahtarın ellerinde olduğunu anlatıyor. El Mutava, “Amacım İslam'ı, 11 Eylül olaylarıyla onu rehin alan insanların elinden kurtarmak ve gerçek yüzüyle tanıtmak. Cömertlik, merhamet, bilgelik ve benzeri sıfatlar şimdilerde medyada İslam"ı tanımlamak için kullanılan sıfatlar değil. Ama eğer başarılı olursam bu mektubu okurken böyle bir devrin yaşanmış olduğuna bile inanamayacaksınız” diyor.
'Çocuklara rol model olabilecek pozitif müslüman karakterler'
Hedefinin çocuklar için idol olabilecek "pozitif müslüman kahramanlar' yaratmak olduğunu söyleyen el Mutava, “Bir kahraman olarak öne çıkarılan ve kendi insanlarına işkence eden Saddam Hüseyin gibilerinin hikayelerini dinledikçe, çocuklarımıza kahramanlar hakkında neler anlatıyoruz diye kaygılanmamak elde değil. 99 ile, bir değişiklik yaratarak Müslüman çocuklara pozitif rol modeller sunmak istedim” diyor. 99'da, kahramanların Müslüman olduklarına ilişkin belli bir vurgu yapılmazken, hiçbiri ibadet ederken görülmüyor.
Hikaye, 1258 yılında Moğollar"ın Bağdat"ı istila etmesi, Bağdat kütüphanesinin yakılması ve kütüphanecilerin bilgileri kurtarmak için hazırladığı 99 adet Nur taşının dünyanın dört bir yanındaki 99 ayrı ülkeye saçılması ile başlıyor. Okur, tıpkı bu taşlar gibi dünyanın dört bir yanına saçılmış olan, farklı milletlerden 99 süper kahraman ile sırasıyla tanışıyor. Sıradan gençler olan bu kahramanların her biri, İslam"a göre Allah"ın sahip olduğu 99 sıfata gönderme ile belirlenen 99 üstün yetenekten birine sahip olduklarını fark ediyor. Kahramanların dünyayı kurtarma amacına ulaşmak için niteliklerini birleştirip birlikte hareket etmeleri gerekiyor.
Dizinin başından itibaren yavaş yavaş ortaya çıkan kahramanların şu ana dek 23"ü tanıtılmış durumda. 49"u kadın olan bu kahramanlar arasında sıradan giyimlilerin yanı sıra hafif tesettürlü olanlar bulunduğu gibi, birinin başı ve vücudu tamamen örtülü. İleriki serilerde dört çarşaflı kadın kahramanın daha takıma ekleneceği belirtiliyor. 99'un karakterlerinden bazılarının yetenekleri ve çıkış noktaları şöyle:
"Kaldıran Rafi", yarışmaya İstanbul'dan katılıyor
13 yaşındaki Macar kahraman Birleştiren Cami'inin lakabı, “istediğini, istediği zaman, istediği yerde toplayan” anlamına gelen "el-cami" sıfatından geliyor. Cami, her türlü teknolojiden çok iyi anlıyor ve parçaları birleştirerek yüzlerce farklı silah yapabiliyor.
Rehberlik eden Hadya, "yarattıklarına yol gösteren, ne yapması gerektiğini öğreten” anlamındaki "el-hadi" sıfatından adını alıyor. 17 yaşında İngiliz bir genç kız olan Hadya'nın beyni bir GPRS sistemi gibi çalışıyor, istediği her mekanı beyninde haritalandırarak oraya nasıl gidileceğini buluveriyor.
"Alemleri aydınlatan, nur yağdıran" anlamındaki "en-nur" sıfatından adını alan Gerçeği gören Nura, Birleşik Arap Emirlikleri"ndeki zengin bir ailenin kızı. İnsanların içini görebilen Nura, onların da gerçekleri görmesini sağlayabiliyor.
Kapıları açan Fettah, "Kapalı olan şeyleri, kalpleri açan" anlamındaki "el-fettah" sıfatından adını alıyor. 22 yaşında Endonezyalı bir genç olan Fettah, uzamda gedikler açıp kapılar oluşturuyor ve istediği yerlere kestirmeden gidebiliyor.
"Her şeyi iyi ve açık işiten" anlamındaki "es-semi" sıfatından adını alan Dinleyici Sami, İnsanüstü bir duyma yeteneğine sahip olup çok uzak mesafelerdeki sesleri işitebiliyor.
Yok edici Mumita, "Yarattıklarının ölümünü de yaratan” anlamındaki el-mümit sıfatından adını alıyor. Portekizli karakter, acıya çok dayanıklı ve gerekince çok gaddar olabiliyor.
Zarar veren Dar, lakabını “Elem ve zarar verici şeyleri yaratan” anlamındaki "ed-darr" sıfatından alıyor. 22 yaşında ABD"li bir genç olan Dar'ın belden aşağısı trafik kazası sonucu felç olmuş. Dar, canlıların acı algılama sistemlerini manipüle ederek onlara korkunç acı çektirebiliyor.
“Dilediğini zorla yaptırmaya muktedir olan” anlamındaki "el-cebbar" sıfatından adını alan Güçlü Cabbar, Suudi Arabistanlı. Vücut boyutunu aniden iki katına çıkarabilen Cabbar, zarar verilemez hale geliyor.
Lakabı “Gizli olan; duyu organları ile idrak edilemeyen” anlamındaki "el-batın" sıfatından gelen, Yemenli ve ninja kostümüne benzer bir burka giyen “Gizlenen Batın” lakaplı karakter dışında ileriki serilerde dört çarşaflı kadın kahramanın daha takıma ekleneceği belirtiliyor.
Şu ana dek bir de Türk kahraman seride yer aldı. “Kullarını yukarı kaldıran, yükselten” anlamındaki "er-rafi" sıfatından lakabını alan “Kaldıran Rafi”, yani gerçek adıyla Murat Uyaroğlu adındaki İstanbullu karakter, düşünce gücüyle cisimleri hareket ettiriyor ve tıpkı Süpermen gibi uçabiliyor.
'Biri Bizi Gözetliyor'un yapımcısı ile ortaklık
Teshkeel Comics şirketi, 99"un 'dünyaya açılma' serüveninde daha önce başka ortaklıklarda da bulunmuştu. Bu ortaklıklardan biri de, akla zarar yarışma programı ve reality show"ların mucidi Endemol şirketi ile, çizgi romanın animasyonunun hazırlanması için yapıldı. Hindistan"da yapılacak olan animasyonun 2010"dan itibaren İngilizce ve Arapça dillerinde 26 bölümlük bir dizi olarak televizyonlarda yayınlanması planlanıyor.
Endemol, ünlü "Biri Bizi Gözetliyor"un yanı sıra işçilerin işten çıkarılması konulu "Biri Gitmeli", ve böbrek nakli için üç hastanın yarışmasının konu alan "Büyük Donör Şovu" gibi yarışmalara imza atmıştı. İslami erdemlerin propagandasını yapan Teshkeel Comics için, her çeşit insani değerin ayaklar altına alındığı programlar gerçekleştiren Endemol ile ortaklık sorun teşkil etmiyor. “Amacımız 99"u mümkün olan her yerde ve her kanaldan duyurmak” diyerek işin içinden çıkıyorlar.
İslami Disneyland'ler geliyor
Ayrıca, 99"un tıpkı Disneyland gibi kendine özel bir konulu parkı da bulunuyor. Dünyada altı tane açılması düşünülen parklardan biri geçen sene Kuveyt"de açılmıştı. Bu arada, 99'un Eylül ayında Türkiye'de de yayımlanacağı bildirildi